


Pohodička při BBQ

Kdo jsme a o co se snažíme?
Věnujme se tomu, co nás baví a dělejme věci, tak jak se dělat mají! Pak to vše dává smysl.Naší snahou je představit Vám autentické Americké BBQ, které respektuje společnost odkud BBQ přichází, dodržuje tradiční postupy a nepoužívá žádné přísady mimo přírodní koření, čerstvě namletého. Maso, které používáme, pochází výhradně od českých farmářů, kterých si pro jejich práci a péči o českou krajinu neskutečně vážíme. Chceme ukázat, že i z méně hodnotných partií masa, lze vykouzlit super jídlo, nad kterým se budete potkávat s přáteli, rodinou, kolegy a budete mít "FUN".
Nenazývejme BBQ něco, co BBQ není!
My z naší cesty neustoupíme. Žádné úhybky, žádné “šmakulády”, žádné zjednodušování, předvařování apod. Pokud se brisket připravuje v Texasu na ohni 14 a více hodin, tak to tak budeme vždycky dělat. Nic víc, nic míň mimo zapál, pot a slzy.
Ve Státech jsme žili více než 6 roků a za tu dobu jsme si zamilovali americké BBQ. Procestovali jsme přiblžně 35 států v USA a všude se sháněli po místním BBQ. Navštívili jsme nejvyhlášenější BBQ místa po USA. Více informací pro Vás budeme přinášet na našem blogu. Americké BBQ nás neskutečně inspirovalo.
Poctivá práce přinášející jedinečný výsledek. Navíc náš soused Chris Burns byl taky blázen do BBQ. Na zahradě mu stály dvě udírny a dva grily. Založili jsme spolu BBQ soutěžní tým a pojmenovali ho “CbiB” = Czech-before-it-Burns. Něco jako - “dej bacha, ať se to nespálí”. Sranda, když jsme dorazili na první BBQ soutěž. Veškerou naši výbavu jsme nacpali do Fordu Explorer (SUV) a střešního boxu. Většina konkurentů měla vymazlené obytné přívěsy s kuchyněmi, super udírny a taky dost whiskey. My měli pouze stanový přístřešek, dva spacáky, udírnu Weber Smoke Mountain a litr slivovice propašované z Čech. Sice jsme nevyhráli, ale získali jsme mraky přátel a posbírali spoustu inspirací a zkušeností.
Hned při první návštěvě v Čechách jsou uspořádal BBQ weekend na naší Chalupě u VIPa. Dorazili různí kamarádi s manželkami a dětmi. Spousta z nich prý moc neholduje masu, obzvlásť do některých dětí je to "problém dostat."
Co nastalo mi však vyrazilo dech. Nejdříve jsem začal zlehka a pustil do nich vepřová žebra, uzená ca. 6 hodin. Nestačil jsme porcovat a říkám si: "jasně Kansas Style Ribs jim přece musí jet, vždyť je to sladký." No uvidíme co řeknou na hovězí žebra, ty už jsou trošku tučnější. Ale to stejný, pouze pár ženských si odřezávalo malou vrstvu loje, ale ne děti. Ty to bouchaly o 106. No a zlatý hřeb byl hovězí brisket. Nejdříve jsem musel skoro každýmu vysvětlovat, co to vlatně je. Pak už se nikdo neptal a "tlačil a tlačil". Grandiózní.
Okamžitě jsem se rozhodl, že se budu po návratu budu věnovat pravému americkému BBQ v Čechách.