top of page

Beef Short Ribs (BSR) - hovězí žebra

Aktualizováno: 8. 7.

Psaní blogu není pro mě vůbec lehký. Třeba dnes vám chci popsat, co jsou to Beef Short Ribs - sám si je nazývám BSR (podobně jao BSP púro Baláš-Střihavka-Pavlíček, pokud si na něn někdo vzpomíná). Proč to není lehký? Protože u toho začínám pěkně slintat. Představuji si oheň, cítím vůni kouře a vidím, jak se syrová žebra přeměňují v delikatní BBQ požitek. Krásně výbarvená kůrka -BARK - vymazlená kouřem, hrubě drceným pepřem a zkaramelizovanými šťávami z žeber. Už mi to zase ukáplo... slina na klavesnici.


ree

Ale konec srandy. Když jsem byl malý, tak hovězí se u nás doma moc nejedlo. Teda kromě hovězího předního na polévku a občas něco do rajský omáčky. Stále vidím tátu jak stojí u kuchyňské linky a obírá hovězí žebra z vývaru. Nikdy by mě nenapadlo, že se hovězí žebra dají připravit v udírně. Trvá to podstatně déle a musí se to více hlídat než vaření vývaru, ale výsledek stojí zato. Maso se krásně odlupuje od kosti a kolagen je jak máslo. Možná by to měli doktoři začít předepisovat jako kloubní výživu:-).



ree

Pro naše žebra vybíráme pouze určitá žebra. Určité partie žeber mají trochu více tuku, než si představujeme. Žebra solíme hrubozrnnou solí a hrubě drceným pepřem. Nic víc, nic míň - žádné opičinky.

Udíme dubovým dřevem s příměsí ořechu. Proč dva druhy dřeva? Proč ne "bukový"? Prostě proto... Snažíme se dosáhnout specifického kouřového aroma a taky krásné kůrky = BARKU. A tato kombinace nám prostě svědčí.

Udíme 6-8 hodin a pak necháme žebra odpočinout. Chodíte do sauny? Tak asi znáte ten pocit, když vylezete z +100°C a skočíte do ledové vody. Okamžitě všechny svaly ve vašem těle jsou v šoku. Ale potom, když lehnete do odpočívarny, přikryjete se dekou nebo prostěradlem, tak se krásně uvolníte. Přichází jemná únava, možná si dáte i šlofíka. Krása! Tak přesně ten samý pocit dopřáváme našim BSR = beef short ribs. Dobré věci si žádají čas...

A pak už jen nakrájet a servírovat. Každému dát maso včetně žebra. To není žebírko z kuřete, králíka nebo prasete. To je žebro jak "kráva". Malí kluci u toho okamžitě vyrostou o 20 cm a více.

Jo a nezapomeňte si nakonec udělat fotku s vyleštěným žebrem. Krásná vzpomínka na gurmánský zážitek, který jste si právě nadělili....





 
 
 

Komentáře


  • Instagram
  • Facebook

© 2024 by Smoke Ring BBQ. 

bottom of page