BEEF BRISKET / hovězí hrudí
- Zdeněk Čech

- 7. 7.
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 8. 7.

Cože, vy nevíte, co je to BRISKET? Nebojte, nejste jediní. Já vím naprosto přesně den a místo, kdy jsem porpvé ochutnal BBQ brisket. Bylo to během mého pracovního pohovoru v USA, bylo to v Milwaukee, v obchodu s organickými potravinami WholeFoods a psal se den 17.října 2013. Asi to byl osudový moment. Pracovní místo jsem dostal, s rodinou jsem tu zůstali místo původních 3 celých 6 let a BBQ jsem naprosto propadl.
BRISKET, tedy hovězí hrudí, je ikonou amerického barbecue a zároveň výzvou pro každého nadšence do pomalého uzení. Právě tento kus masa vyžaduje trpělivost, zkušenosti i skutečné zaujetí pro detail.
Kvalitní hovězí brisket váží ca. 6-7.5 kg a zahrnuje dva svaly, tzv. FLAT (používá se na přípravu PASTRAMI) a POINT. Svaly jsou spojeny vrstvou loje a kolagenu. V Čechách je problém sehnat kvalitní brisket. České briskety jsou většinou malé a velice libové.
Proto si pro naše BBQ necháváme dovážet briskety přímo z USA a to v kvalitě USDA Choice a PRIME. Americké briskety mají optimální velikost a krásné tukové mramorování, zatímco český brisket mívá silné ložisko loje mezi flatem a pointem. Stejně jako v Texasu, tak i my používáme pouze sůl a hrubě mletý černý pepř. Brisket připravujeme v smokeru ca 16-18 hodin a pak ho necháváme odpočinout minimálně 4 hodiny v termoboxu, než ho začínáme servírovat.
Brisket Vám můžeme nabídnout solo s nakládanou zeleninou a nebo v BBQ mixu společně s hovězími žebry SHORT RIBS, vepřovým PULLED PORKem a klobásou naší JALAPEŇO CHEDDAR.
_JPEG.jpeg)



Komentáře